Cajlanské menu pred 100 rokmi

Čo tak vybrať si tradičné pezinské (cajlanské) jedlo? Toto by ste dostali na tanier pred sto rokmi.

Polievky:

1. Fazuľová polievka (fazuľa, zásmažka, zemiaky, paprika, petržlenová vňať, voda, soľ)

2. Zemiaková polievka (zápražka, zemiaky, petržlen, soľ, voda)

3. Rajčinová polievka (zásmažka, pretlačené paradajky, zemiaky, soľ,  cukor, ryža, voda)

Hlavné jedlá:

1. Zemiaková omáčka (zemiaky, voda, soľ, zátrepka, ocot)

2. Slíže (hrubá múka, 1 vajíčko, voda, soľ)

3. Perky (hrubá múka, 1 vajíčko, voda, soľ, slivkový lekvár)

4. Šmor (masť, krupica, voda, malinová šťava alebo cukor)

5. Praskokrky (hladká múka, voda, osmažená cibuľka)

6. Opantance (zemiaky, pšeno, múka, cibuľka)

7. Kukuričný gerhen (mlieko, kukurica, syr alebo mak/orechy/lekvár)

8. Lokše (zemiaky, soľ, hladká múka)

Koláče:

1. Špicbuch (vajíčko, múka, cukor, margarín, slivkový lekvár,

2. Závin (múka, maslo, žĺtky, cukor, soľ, kvások, mak/tvaroh/orechy)

3. Štrúdľa (vajíčka, cukor, lyžička octu, masť, hrozno/mak/opražená strúhanka)

4. Osúchy (múka, žĺtky, margarín, cukor, mlieko, kvások, slivky/marhule/ríbezle/oškvarky/smotana s kôprom)


Viac unikátnych informácií o Cajle nájdete vo výbornej publikácií:
SANDTNER, Peter. CAJLA. Pezinok: Občianske združenie Klub Cajlanov, 2008.

Leave A Reply

Navigate